دانشگاه علوم پزشکی ایران
Iran University of Medical Sciences
  • برنامه كلينيك
  • راهنماي مراجعين
  • درباره ما



راهنما



تاريخچه

عضو هیئت علمی دانشگاه: گیاهخواران در معرض کمبود برخی ویتامین ها

 | تاریخ ارسال: 1399/4/16 | 
اید گیاهخواران با کارشناس تغذیه مشاوره گرفته تا بتوانند پروتئین‌های گیاهی را در رژیم غذایی خود بگنجاند. در صورتی که پروتئین کامل را دریافت نکنند با عوارض متعدد مواجه می‌شوند

دکتر فرزاد شیدفر با بیان اینکه در رژیم تغذیه گیاهخواری را پیشنهاد نمی‌کنیم، گفت: اغلب گیاهخواران با کمبود مواد غذایی همچون آهن، کلیسیم و ویتامین ب 12 مواجه هستند.
به نقل از شفاآنلاین : خام خواری تغذیه با مواد خام گیاهی است که طبیعت آن را در برابر اشعه خورشید ساخته و پرداخته و در اختیار بشر قرار داده‌ است. حال این سوال مطرح است که آیا این سبک تغذیه‌ای کامل است و فرد با مصرف آن دچار مشکل می‌شود یا خیر.
فرزاد شیدفر، استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران و متخصص تغذیه، در این خصوص گفت: گیاه‌خواری و خام خواری طیف قابل توجهی از تغذیه را در بر می‌گیرد.
او تاکید کرد: برخی از افراد کاملا گیاه‌خوار هستند و سبزیجات، میوه‌جات و دیگر مواد گیاهی را مصرف می‌کنند.
این استاد دانشگاه افزود: برخی از گیاهخواران نیز علاوه‌ بر حبوبات، غلات، شیر و تخم مرغ هم مصرف می‌کنند.

شیدفر اظهار کرد: گیاهخواری چندان توصیه نمی‌شود. افرادی که گیاه‌خوار کامل هستند از شیر و پنیر و تخم‌مرغ استفاده نمی‌کنند و در آستانه کمبود برخی مواد مغذی قرار می‌گیرند. برای مثال در گیاهخواران کمبود مواد غذایی همچون آهن و کلیسیم ، ویتامین ب 12 مشاهده می‌شود.
این استاد دانشگاه گفت: در رژیم تغذیه گیاه‌خواری صرف را توصیه نمی‌کنیم، بلکه گیاهخواران علاوه‌ بر مصرف حبوبات، سبزیجات و غلات از مواد غذایی همچون شیر و تخم مرغ هم باید استفاده کنند.
شیدفر افزود: در این شرایط کمبود مواد مغذی همچون کلسیم در مواد غذایی گیاهی وجود دارد اما دسترسی به کلسیم و آهن در منابع گیاهی اندک است.
او ادامه داد: بنابراین فرد مصرف کننده دچار کمبود ویتامین می‌شود. بی‌شک کمبود ب 12 در بین گیاهخوارانی که شیر و تخم مرغ مصرف نمی‌کنند، قطعی است.
این متخصص تغذیه اظهار کرد: این افراد با کم خونی و عوارض عصبی مواجه هستند. بنابراین گیاه‌خواری صرف به افراد توصیه نمی‌شود. همچنین در روند گیاه‌خواری باید از مواد غذایی همچون شیر و تخم مرغ نیز استفاده شود.
او درباره میزان استقبال گیاهخواران از این سبک تغذیه گفت: باید گیاهخواران با کارشناس تغذیه مشاوره گرفته تا بتوانند پروتئین‌های گیاهی را در رژیم غذایی خود بگنجاند. در صورتی که پروتئین کامل را دریافت نکنند با عوارض متعدد مواجه می‌شوند.
شیدفر تاکید کرد: مصرف پروتئین گیاهی باید با توصیه کارشناس تغذیه باشد تا افراد از لحاظ تغذیه‌ای دچار مشکلات عمده نشوند.

دفعات مشاهده: 1159 بار   |   دفعات چاپ: 15 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

راهکارهای پیشگیری از گرمازدگی و عدم تاثیر افزایش دما بر بیماری کرونا

 | تاریخ ارسال: 1399/4/2 | 
با توجه به شروع فصل گرم و مشکلات گرما زدگی ؛ گفتگویی با متخصص طب اورژانس و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام گرفته است.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه: دکتر بابک مهشید فر؛ متخصص طب اورژانس و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران عنوان کرد: گرما در جاهایی که تغییرات دما محسوس است تاثیرات متفاوتی را روی افراد می‌گذاردو نواحی جنوبی کشور ،کویر ها و حتی نواحی شمالی کشور به علت نزدیکی به دریا دارای گرمای قابل توجهی هستند؛ همچنین در شهرهای کوهستانی به علت عادت نداشتن به گرما، افراد در فصل تابستان با مشکلاتی مواجه می‌شوند.
دکتر مهشید فر بیان کرد: گاهی اوقات مشکلات گرمازدگی جزئی است مثل ادمی که در اندام تحتانی رخ می دهد و یا ایجاد عرق سوز در اثر فعالیت زیاد در هوای گرم که بسیار شایع است و به راحتی درمان می‌شود .
وی افزود : اگر دما از حدی بالاتر رود سبب از دست رفتن آب و الکترولیت قابل توجهی از بدن می شود و در مراحل اولیه گرمازدگی به صورت خفیف و اگر از آن پیشگیری نشود گرمازدگی شدید رخ می‌دهد.

متخصص طب اورژانس دانشگاه گفت : در فصل گرما و با افزایش دما ، شاهد سوختگی‌های درجه یک هستیم که بر اثر اشعه ماورای بنفش ایجاد می شود ؛ به خصوص افرادی که چندین ساعت در معرض نور خورشید حتی غیر مستقیم قرار داشته باشند دچار این عارضه می شوند.
وی اشاره کرد : گرمازدگی از درجات ضعیف شروع می شود نظیر فعالیت و ورزش در فضای باز که عوارضی همچون گرفتگی‌عضلات، کوفتگی بدن ، تعریق و از دست رفتن آب و نمک را به دنبال دارد و به علت افزایش دمای بدن ، فرد دچار ضعف و بی حالی می شود؛ البته در این مرحله عارضه چندان جدی ، افراد را تهدید نمی کند.

 دکتر مهشید فر افزود : ما باید سعی کنیم در این مرحله فرد را از محیط گرم دور نگه داریم و به ایشان مایعات خنک، آب و نمک بدهیم تا بهبودی حاصل شود،همچنین این افراد باید کم‌کم با با محیط گرم مواجه شوند تا بدن بتواند خود را با افزایش دما تطبیق دهد .
لازم به ذکر است موارد پیشگیری هم  باید رعایت شود، به ویژه در یکسری از مشاغل مثل نانواها، آهنگر ها و افرادی که با قیر و آسفالت سرکار دارند و در معرض آفتاب هستند باید از تهویه های خنک کننده استفاده نمایند.
 وی خاطرنشان کرد:  گرمازدگی شدید دو نوع است ؛ گرمازدگی فعالیتی و کلاسیک که نوع اول شامل افراد جوان و ورزشکاران است و گرمازدگی کلاسیک در افراد ناتوان ، پیر و کسانی که داروهای خاص و یا مواد اعتیاد آور  استفاده می کنند،  دیده  می شود که این دسته هوشیاری خود را از دست می‌دهند ،آب و نمک بدن کم و فرآیند تعدیل دما در بدن مختل می شود .
به گفته ایشان، افرادی که در فضای بسته قرار می‌گیرند به ویژه سالمندان یا کودکان خردسال؛  به علت عدم تهویه مناسب و ناتوانی دچار گرمازدگی کلاسیک می شوند.

 وی افزود: گرمازدگی فعالیتی اصولاً پیش آگهی بهتری دارد ، چراکه در افراد جوان و سالم رخ می‌دهد  و سرعت بهبودی آن بیشتر است.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران ذکر کرد : برخورد در هر دو نوع گرمازدگی شدید و پیشگیری از آنها یکسان است .
در مرحله پیشگیری باید عادت سازی انجام شود ، فرد یکدفعه و به شدت در معرض گرما قرار نگیرد و مصرف مایعات مورد توجه قرار گیرد .
البته تنها  نوشیدن آب کافی نیست، مایعات حاوی نمک و نوشیدنی های ورزشی مفید است ، ولی نوشیدنی های انرژی زا نباید استفاده شود زیرا آنها پرکالری هستند.
 انجام فعالیت‌های ورزشی در ساعات خنک و استفاده از لباس‌های نخی و روشن درفصل گرما باید مورد توجه قرار گیرد.

وی ادامه داد: کرم‌های ضدآفتاب اثری در جلوگیری از گرمازدگی ندارند و فقط برای پیشگیری از سوختگی های پوستی مناسب هستند.

دکتر مهشید فرد در خصوص علائم گرمازدگی گفت: در گرمازدگی خفیف فرد هوشیار است ولی در گرمازدگی شدید هوشیاری افراد پایین است ؛ حتی ممکن است یکدفعه غش   کنند و بیهوش  شوند ، اختلالات در تعریق به وجود آید و دما به بالای ۴۰ درجه رسد و به علت  کاهش خونرسانی پوست حتی با دستگاه های تشخیص دهنده افزایش دما مشخص نشود.
 در این مرحله فرد توانایی خوردن و نوشیدن و ایستادن را ندارد ،لذا باید فرد را بلافاصله به محیط خنک ببریم  و به حالت نیمه نشسته و یا دراز کش قرار دهیم ، پاهای آن را جمع و یا بلند کنیم، لباس های آن را درآورده و آب ولرم یا گرم روی صورتش  بپاشیم.
همچنین می‌توان از کیسه‌های یخ در جاهای پر خون نظیر زیر بغل، دو طرف سر و گردن،  دو طرف سینه و کشاله های ران استفاده کنیم و یک روش ایده‌آل این برای کاهش درجه حرارت بدن این است که فرد را در یک وان آب و یخ غوطه ور کنید به شرطی که فرد هوشیار باشد.

وی تاکید کرد:  هر چه اقدامات سریعتر انجام شود؛ احتمال عوارض گرمازدگی پایین می آید.
باید توجه داشت عوارض گرمازدگی شدید و خطرناک است و می‌تواند باعث افزایش سموم و  آزاد شدن آنزیم های عضلانی در بدن و اسیب به کلیه‌ها و کبد شود .
 بهترین مایعات برای فرد همان نوشیدنی‌های ورزشی و مایعاتors است و اگر آنها در دسترس نیست،  از دوغ خنک به عنوان جایگزین استفاده و در مورد افراد غیر هوشیار هم باید مایعات درون رگی خنک تزریق شود.
 دکتر مهشید تصریح کرد: بعد از بهبودی ،فرد بلافاصله به فعالیت نباید برگردد، حتی در نوع کلاسیک آن ممکن است نیاز به بستری باشد.

- افزایش دما تاثیری در کاهش  بیماری کووید-19 ندارد


 عضو هیئت علمی دانشگاه بیان کرد  علت سرماخوردگی، کاهش دما نیست ، چرا که سرماخوردگی در فصول گرم هم اتفاق می افتد و دلیل آن تهویه نامناسب است ، به عبارتی دیگر، بازدم آلوده افراد در فضای بسته سبب بیماری شود.

وی گفت : در خصوص بیماری کووید ۱۹ تحقیقات انجام شده، نشان می دهد  که افزایش دما تاثیری در کاهش این بیماری ندارد، در واقع افزایش دما سبب می‌شود تا افراد در و پنجره را باز کنند و تهویه صورت گیرد. آنچه باعث جلوگیری از ابتلا به بیماری کووید ۱۹ و انتقال ویروس کرونا می شود، رعایت فاصله اجتماعی و تهویه مناسب است.
 دکتر مهشید فر اظهار داشت : استفاده از ماسک در فضای بسته و در جاهایی که تجمع زیاد است ، ضروری می باشد.

تهیه خبر : رهنورد

دفعات مشاهده: 1905 بار   |   دفعات چاپ: 24 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

4اصل مهم در غذا خوردن مردان بعد از 50سالگی

 | تاریخ ارسال: 1399/4/2 | 
یکی از مواردی که در علوم تغذیه‌ سراسر جهان در تغذیه مردان مورد توجه قرار می‌گیرد، اصول تغذیه مردانه بعد از 50 سالگی است. از آنجایی که پس از 50 سالگی متابولیسم بدن دستخوش تغییراتی می‌شود و معمولا میزان فعالیت روزانه افراد (خصوصا آقایان) تا حد قابل‌توجهی پایین می‌آید، ضروری است همه آقایان بعد از 50 سالگی، 4 اصل ساده اما مهم را در رژیم روزانه‌شان رعایت کنند.
به نقل از بهداشت نیوز دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان این مساله گفت: در سن 50 سالگی مردان با کاهش متابولیسم، کاهش فعالیت فیزیکی و مقاومت بیشتر به انسولین مواجه هستند، از این رو اگر عادت داشتند در وعده صبحانه یک تکه کیک، شیرینی یا کلوچه همراه چای مصرف کنند،‌ باید بدانند این کار بعد از 50 سالگی اصلا برایشان مجاز نیست. 
وی افزود: در این سن و چنین عادتی می‌تواند علاوه بر ایجاد خطر افزایش وزن، احتمال ابتلا به بیماری دیابت نوع2 را هم در شما بالا ببرد بنابراین به‌جای این کار بهتر است مقداری شیر با غلات صبحانه یا یک عدد تخم‌مرغ آبپز یا حتی یک لقمه نان و پنیر همراه با یک نوع مغز یا دانه خام مصرف کنند. این کار به پیشگیری از تحلیل عضلانی ناشی از افزایش سن هم کمک می‌کند. 

این متخص صتغذیه با بیان اینکه در این سنین باید مصرف گوشت‌ قرمز بسیار محدود شود، گفت: اگر تا امروز هفته‌ای 2 یا 3 وعده گوشت قرمز مصرف می‌شده، بهتر است پس از 50 سالگی این میزان مصرف به یک بار در هفته محدود شود، زیرا چربی‌های اشباع موجود در گوشت قرمز به‌دلیل اُفت متابولیسم بعد از 50 سالگی می‌توانند با سرعت بیشتری زمینه ابتلا به گرفتگی عروق و سکته‌های قلبی را فراهم کنند. در عوض بهتر است به‌جای گوشت قرمز، حجم بیشتری از ماهی‌ها یا گوشت سینه ماکیان را در رژیم غذایی خود بگنجانند. 

دکتر وفا همچنین تاکید کرد: از آنجایی که خطر ابتلا به سرطان‌های گوارشی (خصوصا سرطان روده بزرگ) همراه با افزایش سن بیشتر می‌شود به تمامی آقایان توصیه می‌شود بعد از 50 سالگی مصرف انواع فراورده‌های گوشتی (سوسیس، کالباس، همبرگر، ناگت و...) را به 2 یا 3 بار در طول سال محدود کنند و همین میزان مصرف محدودشده را نیز همراه با سبزی‌های فراوان و آب‌میوه‌های طبیعی مصرف کنند. 
 دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران درنهایت خاطرنشان کرد: بعد از 50 سالگی به‌دلیل افزایش خطر ابتلا به کلسترول، فشارخون و بیماری‌های قلبی، بهتر است مصرف چربی‌های ترانس و اشباع در رژیم روزانه مردان تا حد چشمگیری کاهش پیدا کند و به‌جای آن از چربی‌های مفید استفاده شود. براساس این جایگزینی باید لبنیات پرچرب، انواع پنیرهای فراوری‌شده (چدار، موزارلا، پارمسان و...)، کره، روغن حیوانی، فست‌فودها و... جای خود را برای همیشه به روغن زیتون، روغن‌های گیاهی، لبنیات بدون چربی و مغزدانه‌های خام بدهند.

دفعات مشاهده: 1849 بار   |   دفعات چاپ: 30 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر